Tylösand – Sveriges badmecka

En av Sveriges mest kända badorter med sin hela 7 kilometer långa sandstrand, vackra golfbana med två 18 håls banor och Per Gessles och Björn Nordstrands berömda hotell, Hotell Tylösand, är fler skäl än nödvändigt för att besöka Tylösand. Den 7 kilometer långa sandstranden fick 1995 miljöutmärkelsen Blå Flagg, eftersom den uppfyllde flera kriterier inom vattenkvalitet, service, säkerhet och miljöinformation. För att få behålla flaggan så måste alla badplatser och småbåtshamnar som vunnit utmärkelsen kunna uppfylla kraven för kriterierna när som helst under året vid stickprovskontroller. Om orten i fråga inte skulle klara av provet så finns det risk att flaggan halas. Utmärkelsen måste sökas på nytt varje år.

Sveriges enda livräddarskola, Livräddningsstationen, går att finna vid Tylösand, där man utbildar havslivräddare, badvakter och HLR- instruktörer. Initiativet att starta en livräddarskola kom bland annat från livräddarbasen Leif Karlborg under 1960-talets första år i en ansträngning för att minska på antalet drunkningsolyckor. Livräddningsstationen är även nordens enda ideella livräddarskola. Innan Karlborg var med och grundade skolan så var han tidigare säkerhetsansvarig för Svenska Livräddningssällskapets samtliga avdelningar. Fram till 2014 så var Karlborg chef på Livräddarskolan Tylösand, men lämnade över jobbet till yngste sonen Peter Karlborg för att dra sig tillbaka. För sitt arbete med livräddning och preventiva metoder för att förhindra drunkningsolyckor samt genom att utbilda folk så har Leif Karlborg blivit en hedersmedborgare i Halmstad, trots att han är från Göteborg. Hans arbete ledde även 2011 till att han blev nominerad till Svenska Hjältegalan.

Bebyggelsen runt Tylösand dominerades länge utav sommarstugor och mindre stugor, men har under dom senaste åren upplevt en inflation utav dyra lyxvillor som byggs nära havet. Det strandnära läget, närheten till både Hotell Tylösand samt Restaurang Salt har gjort området till en väldigt populär vistelseort. Dom grandiosa lyxvillorna står ofta granne med en eller flera enklare sommarstugor vilket ger området en distinkt kontrast mellan det luxuösa och enkla, allt i en kustnära natur.

Tylösand har, liksom resten utav Halland, långa anor bakåt i historien. Marken som numera utgör själva Tylösand var en donation från Danmark, ett tack från nationen för insatserna mot svenskarna 1563 och kallades till en början för Halmstads västra utmark. Området precis vid Tyludden och Tylösand vad svårtillgänglig och förrädisk för seglare och sjömän. En av vikarna fick smeknamnet Tjuvahålan och var länge ett populärt tillhåll för yrkessmugglare. Detta motarbetade man genom att 1870 anlägga en tullstation som drevs utav tullverket för att få bukt med den höga smugglingen. Samma år så restes även en fyr och fyrvaktarbostäder på Tylön för att lättare kunna hålla koll på misstänkt båttrafik. Snart så minskade smuggleriet i området och många utav aktörerna fann antingen nya vis att utöva sitt kriminella yrke på eller flyttade sina verksamheter till andra platser.

Runt början på 1900-talet så växte intresset och populariteten med havsbad och det vad då som den långa badstranden började användas. Många kom långväga för att avnjuta solen och det salta badet, dessvärre så var vägarna i och runtom Halmstad under denna period undermåliga och det var därför lättast att nå stranden via båt. Snart hade man satt upp rutter och hade båtar som gick från Halmstad till Tylösand flera gånger om dagen. Det första värdshuset öppnade vid Tylösands badort 1915 och hade både en restaurang samt 10 gästrum.