Göteborg

På initiativ av Gustav II Adolf anlades Göteborg och fick sina stadsprivilegier år 1621. Staden kallades under flertalet år för Nya Amsterdam utav holländarna på grund utav sin stadsplanering. Göteborg är idag landets näst största tätort efter huvudstaden och den femte största i Norden. Samhället går att finna vid västkusten, precis vid Göta Älvs mynning. Under 1800-talet så industrialiserades staden tack vare inflyttade britter och fick smeknamnet Lilla London under denna period, ett smeknamn som hängt kvar ända tills idag. I takt med att Göteborg har växt så har det svalt upp flera omgivande förorter vilket gör att tätorten ligger till största delen i just Göteborgs kommun, men även i Mölndals, Kungsbacka och Partilles kommuner.

Industrin i Göteborg är enorm med flera större industrikoncerner så som SKF, AB Volvo och teknikföretag så som ESA och Hasselblad AB har sina rötter och huvudkontor i staden. En väldigt stor andel utav den svenska importen och exporten sker via Göteborgs hamn, vilket även är nordens största hamn. Göteborg har rankningen gamma som världsstad enligt Globalization and World Cities Research Network (GaWC). GaWC är en tankesmedja som ligger stationerad vid Loughborough University i England och specialiserar sig bland annat på att studera världsstäder i relation till globalisering. Rankningssystemet går ut på kategoriseringar av världsstäder baserat på deras olika interaktioner med omvärlden, så som import, export, mångkulturella inslag och importens för internationella utbyten utav olika slag.

Det första kungliga industriprivilegium som Göteborg fick, utfärdades den 20 maj 1646 och gällde uppförandet utav ett vantmakeri och ett repslageri. Industriprivilegiet ställdes ut på handelsmannen Hans Meckler och majoren Adrian Anckarhielm. Repslageriet anses vara den första industriella anläggningen i Göteborg. Den snabbast växande industrin i Göteborg idag är turistnäringen som år 2007 stod för cirka 22 miljarder utav stadens inkomster. Då fanns det även omkring 16 900 anställda inom turistnäringen, något som man räknar har ökat med flera procent till idag. Även den medicinska industrin växer snabbt och expanderar för varje år som går. I regionen finns det över 300 medicinska företag som ger jobb åt ungefär 6000 personer. Några av dom mest kända företaget är Getinge, Aztra Zeneca, Nobel Biocare och Mölnlycke. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är norra Europas allra största sjukhus och har omkring 2100 vårdplatser och över 17 000 anställda. Dom är världsledande inom flera medicinska områden så som metabola sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt inom cellterapi.

Många turister lockas utav till den stora staden varje år, delvis för lokala sevärdheter men även för det stora antalet festivaler, kulturella arrangemang och konserter som äger rum med jämna mellanrum. Bara Ullevikonserterna drar in omkring 300 miljoner kronor per år. Några stora band och artister som uttryck sitt gillande för staden är bland andra bandet Ironmaiden, som är kända för att dom alltid bor på samma hotell och går till samma pub vid varje besök. Bruce ”The Boss” Springsteen har även han uttryckt sin uppskattning för staden och har citerats många gånger i pressen att han gärna återvänder till Göteborg när hans turneringar tillåter. Festivaler så som Way Out West, Göteborgs Rockfest och Metaltown är några berömda event som traditionellt ägt rum i Göteborg tillsammans med andra festivaler.