Gekås Ullared

Lågprisvaruhuset Gekås i Ullared har nog dom allra flesta hört talats om och även besökt. Företaget grundades utav Göran Karlsson år 1963, 4 år senare så flyttade företaget in i det tidigare stationshuset. 1971 så ägde ytterligare en flytt rum och företaget tog över den nuvarande lokalen som då var en gammal industrilokal. Lustigt nog så låg den gamla industrilokalen precis mitt emot det stationshuset där dom tidigare haft sin verksamhet. Under åren så skulle Gekås växa sig allt större och vid 1991 så säljer Karlsson företaget till 6 utav sina anställda för 150 miljoner kronor. Enligt kontraktet så finns det ett villkor som säger att han inte får starta någon form utav konkurrerande verksamhet under loppet utav 10 år, men genom en förlikning så ändrades senare tidsgränsen till år 1998. 1994 så investerar företaget i att bygga ut hela 10 000 kvadratmeter och 8 år senare så växer varuhuset med ytterligare imponerande 11 500 kvadratmeter. Under tiden så har Karlsson öppnat ett nytt varuhus men förbjuds utav Marknadsdomstolen 2003 ifrån att använda namnet Ullared i sin marknadsföring. Detta då det låg i konflikt med Gekås och deras redan etablerade kopplingar till Ullared, så den nya varuhuskedjan byter namn till Karlssons Varuhus.

Samma år som Göran Karlsson avlider utav en hjärntumör, 2004, så köper Torbjörn Bäck och Thomas Karlsson ut sina meddelägare för 550 miljoner och äger sedan dess 50 procent vardera utav Gekås. Några nya tillägg till varuhuset är att sedan 2011 så finns det en restaurang med husmanskost som specialitet på varuhusets tredje plan med plats för hela 550 personer på en och samma gång. Några år senare, år 2015, så sätts lördagen den 7 november ett nytt försäljningsrekord på 37.3 miljoner kronor.

Sedan hösten 2009 så sänds en underhållnings-dokumentärserie kallad Ullared och handlar om dom som arbetar vid Gekås samt utvalda besökare. Serien sänds på kanal 5 och produceras utav Strix television. Ur personalen på varuhuset så får man bland annat följa Boris Lennerhov, som 2013 utsågs till koncernchef och senare 2017 blev överlämnad titeln tillförordnad koncern-VD. Två anställda som blivit folkfavoriter är inga andra än Ola-Conny Wallgren och Morgan Karlsson vilka har funnit sig själva som stjärnorna och huvudpersonerna i flera olika reseprogram. Båda har vunnit folkets hjärtan med sina oskyldiga och flera gånger charmiga missförstånd, smågnabb och lättsamma personligheter. Vissa tittare har poängterat att det finns en viss grad utav lyteskomik över duon, men i intervjuer med kollegor och närstående så har det påståtts att bilden som bland annat En stark resa med Morgan & Ola-Conny inte är så vinklad som många kan komma att tro. Duon fortsätter än idag att gästa våra vardagsrum, både genom tv-serien Ullared, olika gästframträdanden i andra program och deras egna serier.

Ett annat kändispar från Ullared-serien är dom så kallade Hoforstanterna, systrarna Gunnel Hyvönen och Maritta Söderström. Deras eviga gnabb, humörsvängningar och påhitt har gjort dom till stora tittarfavoriter och systrarna själva tycker att det är roligt att får vara med i programmet. Dom själva är älskar att åka på sina shoppingresor till Ullared och har gjort det till en återkommande tradition. Trots att dom blivit kändisar och tv-stjärnor via tv-serien så får dom dock inget betalt för att medverka, resa och hotell är något som dom själva får stå för vid varje besök. Detta då SBS Discovery TV, där sändningskanalen Kanal 5 ingår, menar att det är en realityserie där anställda och kunder medverkar frivilligt men allmänt sett inte får betalt. Huruvida detta kommer att förändras i framtiden är oklart då Maritta själv skulle vilja kompenseras för sina framträdanden i tv-rutan. Oavsett så fyller Hoforstanterna bland annat Youtube med festliga klipp som är omåttligt populära.